Göz İçi Lensler
Göz içi lensleri katarakt ameliyatı sonrası yada lazere uygun olmayan gözlerde refraktif amaçlı göze yerleştirilir. Günümüzde göz içi lenslerin çeşitliliği teknolojinin gelişmesiyle birlikte artmıştır.
Dünyada katarakt ameliyatının yapıldığı ilk yıllarda yani 40-50 yıl önce göz içi merceği olmadığı için ameliyat sonrası göze mercek yerleştirilmiyordu ve hastalar +10.00, +12.00 gibi yüksek gözlük (şişe dibi) kullanmak zorunda kalıyorlardı. O yıllarda hem ameliyat tekniğinin gelişmemiş olması (dikişli ameliyat) hemde göz içi merceklerin olmaması nedeniyle hastaların yüksek numaralı gözlük kullanması kaçınılmazdı. Tabiiki ilk katarakt ameliyatları yapılmaya başlandığında insanlar için büyük bir mucizenin gerçekleşmesi gibiydi. Çünkü nerdeyse hiç görmeyen gözler ameliyat sonrası kalın camlı gözlükle de olsa görmeye başlamıştı ve katarakt ameliyatı olan insanlar çok memnun kalıyorlardı. Hayatlarına görerek yani büyük bir konforla devam etmekteydiler.
İlk katarakt ameliyatından 20 yıl sonra göz içi mercekleri icad edildi yani yaklaşık olarak 30 yıl önce. İlk başta tek odaklı dediğimiz monofokal mercekler üretildi ve katarakt ameliyatı sonrası tüm hastalara bu mercekler takıldı. Standart merceklerin icadı ile ameliyat sonrası kalın gözlük kullanımı da tarih oldu. Fakat bu mercekler yani standart dediğimiz tek odaklı mercekler uzak için netlik sağlarken yakın için gözlük olmadan hastaların görmesi mümkün değildi.
Bazı ameliyat teknikleri ile monovizyon dediğimiz bir gözün uzağa bir gözün de yakına ayarlanması ile hasta hem yakını hemde uzağı görmüş oluyordu. Son 15-20 yıldır multifokal ve Trifokal( iki odaklı ve üç odaklı) dediğimiz çok odaklı mercekler üretilmeye başlandı. Bu mercekler sayesinde günümüzde uzak yakın gözlük kullanmak istemeyen hastalarımıza da bu mercekleri uygulayarak hastalarımızı gözlükten kurtarıyoruz. Demem odur ki göz içi merceklerinde teknolojin hızlı bir gelişim göstererek insanların önce kalın gözlüklerden kurtulması sağlandı sonrasında da günlük hayatta kullanılan yakın uzak gözlüklerden kurtulması sağlandı yani refraktif cerrahinin bir parçası oldu.
Refraktif cerrahi demişken astigmatlı gözlerinde düzeltilmesi için Torik lens dediğimiz Torik göz içi mercekleri üretilmiştir. Tüm bu göz içi mercek çeşitleri Kayseri’de Op.Dr. Musa Karataşgüler tarafından kusursuz bir şekilde uygulanabilmektedir. Katarakt ameliyatına yada refraktif amaçlı mercek uygulamasına karar verildiğinde öncesinde göze yerleştirilecek mercek konusunda hassas planlamalar yapılmaktadır ki müdahale sonrası gözde tüm bozukluklar (miyop, astigmat, hipermetrop) sıfırlanabilsin. Ve hastanın görmesi gözlüksüz %100 e erişebilsin. Bu göz içi mercek ölçüm cihazlarında da merceklerdeki gelişime paralel olarak pozitif yönde gelişim olmuştur. 15-20 yıl önce bu ölçüm cihazları daha çok ultrasonik (B mod) ölçümlerle göze dokunarak ölçüm yapılıp göz içi mercek dereceleri tespit edilebilmekteydi. Standart sapmaları olabilmekteydi.
Günümüzde ultrasonik ölçümlerini artık İol Master dediğimiz nonkontakt (yani göze dokunmadan) robotik ölçüm teknikleri çıkmıştır. Kliniğimizde Op.Dr. Musa Karataşgüler tüm katarakt hastalarına ve refraktif amaçlı akıllı mercek uyguladığı hastalara İOL Master tekniği dediğimiz robotik ölçümler yapmaktadır. Ve ameliyat sonrası refraksiyon kusuru kalmaktadır . Böylece müdahale sonrası hastalar yakın uzak gözlük kullanmadan net görebilmektedirler. Merceklerin çeşitlerinin yanında yapıldıkları maddeler (hidrofobik – hidrofilik) açısından da değerlendirilmesi önemlidir.
Hidrofobik mercekler su tutucu özelliğinin az olması durumudur. Hidrofobik mercekler daha kaliteli ve göze daha uyumlu merceklerdir. Diğer bir husus ise merceklerin üretim yeri. Amerikan menşeli (Alkon – Amo) Avrupa menşeli , Hindistan ve uzak Doğu menşeli mercekler bulunmaktadır. Amerikan menşeli ve Avrupa menşeli mercekler kaliteli ve göze uyumlu merceklerdir. Diğer mercekler ise kalite olarak düşük olduğu için genellikle sorun çıkarmaktadır. Fiyat olarak düşük maliyetli olduğu için bazı göz merkezlerinde kullanılabilmektedir.
Op.Dr.Musa Karataşgüler katarakt ameliyatı sonrası ve refraktif amaçlı uyguladığı tüm mercekleri Amerikan menşeli ve Avrupa menşeili mercekler tercih etmektedir. Bu mercekler hidrofobik merceklerdir. Ömür boyu hiçbir sorun yapmadan göz içinde bozulmadan kalıyorlar.